Безплатна доставка за поръчки над 30 лева

Количка

0 артикула
Безплатна доставка за поръчки над 30 лева
Вижте всички статии

Мерсеризиран памук

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Мерсеризацията е вид обработка на най-висококачествения памук с алкален разтвор, след което мерсеризираният вече памук се обработва с газова горелка, което намалява влакната на нишката, като по този начин продуктът почти не прави пилинг.  

 

Мерсеризацията променя химическата структура на памучното влакно и след тази обработка то става по-здраво и лъскаво в сравнение с обикновения памук. Цветовете са по-наситени, защото нишките поемат багрилата по-добре. Облеклата от тази прежда не се свиват и не губят формата си. Те запазват своя добър вид дори след дълго носене и многократно изпиране.

 

Мерсеризацията дава на памука много от свойствата на коприната:  Преждата е гладка, мека, хладна и дори много тънката нишка става издръжлива и се къса по-трудно в сравнение с тази на немерсеризирания памук.

След мерсеризация влакното набъбва и се променя формата на напречното му сечение, което е причината нишката да стане по-лъскава.

 

Мерсеризацията е скъпа технология и поради това, като правило, се използва най-високият клас памук. При мерсеризирането преждата трябва да е опъната (под напрежение), и ако не е с добро качество, тя се къса по време на процеса. Това води до големи трудности и загуби по време на мерсеризацията. Затова, по правило, се използва висококачествен памук - най-често се мерсеризира дълговлакнестият египетски памук, който след подлагане на процеса се превръща в отличната прежда за облекла с високо качество.

 

 

Както всички нови естествени тъкани, нишката на мерсеризирания памук също притежава известна първоначална твърдост, но това се променя още след първото изпиране на продукта - тогава тя става по-мека и приятна на допир.

 

 

Предимствата на мерсеризирания памук спрямо немерсеризирания са:

  • по-здрав и траен продукт
  • преждата не се свива
  • по-добър и по-дълготраен цвят
  • гладка и копринена повърхност
  • по-хигроскопичен

 

Как да различим продуктите от мерсеризирана прежда?:

  •  прекарайте ръката си по повърхността - мерсеризираната тъкан е гладка и лъскава, а обикновеният памук е по-мъхест
  • намачквайки ръба на продукта, произведен от мерсеризирана прежда, ще видите, че той  практически не прави гънки, докато обикновеният памук се мачка по-лесно
  • оцветените мерсеризирани тъкани имат по-ярък и по-наситен цвят

 

Тук можете да разгледате нашите продукти от серията LUXURY COLLECTION, произведени от мерсеризиран памук.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари