Безплатна доставка за поръчки над 30 лева

Количка

0 артикула
Безплатна доставка за поръчки над 30 лева
Вижте всички статии

Маршрути в Пирин – Изкачване на връх Вихрен

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Няма спор, че времето, прекарано в планината е изпълнено с незабравими, спиращи дъха гледки. А и какъв по-хубав начин да се презаредим, от една разходка сред природата? Затова днес сме Ви подготвили едно предложение за следващите почивни дни, а именно маршрут до връх Вихрен, Пирин (2915 м.).

 

Снимка:  TripsJournal

 

Най-лесният и удобен маршрут до връх Вихрен е класическият, започващ от хижа Вихрен. До нея се стига с кола, която можете да оставите на паркинга на хижата, но трябва да имате предвид, че той е малък и не винаги има достатъчно места. Затова е добре да се тръгне по-рано като най-добрият интервал за тръгване нагоре е от 06:00ч. до 07:00ч., тъй като за тези от Вас без много опит преходът може да отнеме повече от 3 часа в посока. А по пътя към хижа Вихрен също можете да посетите Байкушевата мура. За да стигнете до нея, малко след хижа „Бъндерица“ отклонете надясно по обозначената пътека. Байкушевата мура е най-възрастното иглолистно дърво в България на възраст 1300г. Това го прави второто по възраст дърво у нас след широколистния летен дъб – на 1650г., намиращ се в село Гранит, Старозагорско. Тази мура е висока над 26м, а обиколката й е 7,80м. Името й идва от лесовъда, който я открива през 1897г. – Костадин Байкушев. Неотдавна от парк „Пирин“ съобщиха, че състоянието на дървото е тревожно, тъй като е често срещано туристите да забиват монети в кората му, както и да отчупват парченца от нея за спомен. Голяма част от посетителите се хващат за ръце и обгръщат дървото, за да се заредят с енергия.

 

Снимка:  Pochivka.bg

 

Снимка:  Pirin Hill

 

След хижа Вихрен, пътят към върха следва обозначена червена маркировка и е стръмен и предимно каменист. Затова е много важно да носите планински обувки. Пътеката минава между храсти и морени, а наклонът се увеличава, затова се въоръжете с търпение и сила.

 

Снимка:  Peika.bg

 

Около половин час след началото се стига до разклона край реката, където можете да си напълните вода. Тук маршрутът се разделя на две – наляво е Царският път, а надясно - този за местността Казаните.

 

Снимка:  Wikipedia

 

Казаните представляват два дълбоки циркуса – Малкият казан се намира на височина 2200м. и е обрасъл с трева, а Големият – на 2400м. има дъно, затрупано с камъни. Имената им идват от формите им, както и от това, че често от тях се издигат мъгли. Едно от интересните неща за тази местност е, че можете да видите растението еделвайс, а също така и планински кози.

 

Снимка:  Peika.bg

 

По-лесният маршрут завива наляво по Царския път. Въпреки това, той е предизвикателство, тъй като през цялото време се върви по пътека с голям наклон по силно пресечен и каменист терен. Въпреки липсата на големи стръмнини и реални опасности, бъдете внимателни. Важно е да се има предвид, че по пътя до връх Вихрен почти няма сянка, така че ако се изкачвате в слънчев ден се подгответе добре и си подсигурете вода.

 

Снимка:  Drumivdumi.com

 

Продължете да следвате маркировката и след още половин час ще имате възможността да отдъхнете на широката поляна пред Вас, а също така да се насладите на красивата гледка към Банско. Следвайки пътеката се достига до седловината Кабата, свързваща връх Вихрен и Хвойнати връх. Там можете да се полюбувате на прекрасни панорамни гледки, както и на Влахините езера в подножието. Изморени или не, красотата на Пирин ще Ви зареди отново, а нетърпението да видите какво се крие зад следващия хълм ще Ви бута нагоре.

 

Снимка:  Drumivdumi.com

 

Оттук нагоре започва същинското изкачване на върха – наклонът на места достига 45 градуса, а теренът може да бъде хлъзгав. Това не бива да Ви плаши, но трябва да бъдете много предпазливи. Правете кратки почивки, когато е нужно, и след не повече от около час по-късно ще можете да се насладите на невероятните гледки, които се разкриват от върха. Несравнимото усещане да си там горе ще си струва всички усилия и пот. От връх Вихрен можете да видите всички извивки на Пирин, както и съседните планини - Рила и Малешевската планина. Това преживяване ще Ви зареди с позитивни емоции, а удоволствието от тази малка победа бързо ще изпари умората.

 

Снимка:  Drumivdumi.com

 

След като отдъхнете, имате няколко варианта – или да продължите прехода към връх Кутело (2908.) или връх Бански суходол (2886м.), или да слезете обратно. Ако прецените, че предпочитате да се върнете, това можете да направите или по същия път, или да слезете по маршрута през Казаните, като за него трябва да имате предвид, че има по-опасни участъци.

 

Снимка:  Pirin Hill

 

За по-голямо удобство по пътя Ви към връх Вихрен, ние можем да Ви предложим нашите чорапи за туризъм от серията Hiking Socks на TRY TO FLY . Те са подходящи за планински туризъм и дълги преходи. Изработени са от мериносова вълна, която е отличен термоизолатор като охлажда през лятото и осигурява топлина през зимата. Освен това вълната притежава антибактериални свойства и намалява потенето и неприятната миризма при носене като отвежда влагата от кожата. Зоните, които понасят най-голямо натоварване при ходене, са допълнително подсилени за по-голяма здравина и комфорт, като по този начин не позволяват появата на синини и подбиване на краката. Добавените по цялата дължина на чорапа  ластични зони помагат за по-доброто прилягане към крака и предотвратяват свличането на чорапа. Комфортът при носене е гарантиран и от ръчно кетелованите пръсти.

 

 

  

 

Чорапите от колекцията TRY TO FLY Hiking Socks са изработени с помощта на нашия приятел Петър Ванев (facebook.com/TripleCrownBulgaria/), който ги тества по време на своя преход от 3500 км. по Апалачката пътека в САЩ (Appalachian trail), използвайки само два чифта TRY TO FLY.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Диана Дякова
    Много полезна информация
    Отговори ›
«1»