Безплатна доставка за поръчки над 30 лева

Количка

0 артикула
Безплатна доставка за поръчки над 30 лева
Вижте всички статии

Легенда за Коледното чорапче

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Според традицията, в очакване на Коледната нощ, децата слагат едно голямо Коледно чорапче с името си над семейното огнище. На следващата сутрин - на Коледа, те откриват подаръци, лакомства, дори и жълтици в окаченото чорапче. Тази традиция се спазва и днес от хора по целия свят. Малцина обаче знаят как се е зародил този обичай.

 

 

Легендата за окаченото чорапче се свързва с живота на един благородник. Той живял щастливо с жена си и трите си дъщери. Ненадейно обаче жена му се разболяла тежко и починала. Съкрушен от смъртта на жена си, той се пропил и изхарчил цялото си богатство за лоши неща. Трябвало да продаде имота си и заедно с трите си дъщери да заживеят в близкото село. Дъщерите сами се научили да готвят, чистят и шият. Скоро девойките пораснали и дошло време да се женят. В онези времена е било прието бащата на дъщерите да даде на бъдещия младоженец нещо ценно - зестра. Обеднелият благородник бил много тъжен, тъй като не бил способен да им подсигури зестра. Без зестра нямало как да ожени дъщерите си! Бедният баща търсел решение, докато неговите дъщери растели и се грижели за къщата.

 

Един ден Св. Никола Мирликийски преминавал през селото на благородника и дочул от съселяните му за тъжната история на неговото семейство. Св. Никола искал да помогне. Той разбрал също, че бедният баща бил прекалено горд, за да приеме дарове. Затова Св. Никола решил тайно да му помогне. Една вечер той изчакал да се стъмни. Трите дъщери изпрали и окачили чорапите си над камината, за да могат да изсъхнат. Загасили лампите и всички си легнали да спят. Тогава станало и чудото. Св. Никола извадил три торби, пълни с жълтици, и ги хвърлил през комина на къщата. Торбите паднали във висящите чорапи на всяка една дъщеря.

 

 

На сутринта, когато дъщерите се събудили, намерили торбите с жълтици в своите чорапи. Били много изненадани и щастливи. Намерените пари били достатъчно за всяка дъщеря да се омъжи. За тях това било чудо, дар от Бога! И така бащата омъжил и трите си дъщери. Тази история се разчула из цялото село и всички хора - малки и големи, започнали да окачат чорапите си над камината вечерта преди Коледа в очакване на чудото.

В днешно време децата окачат своите чорапи над камината или под елхата. Сутринта на Коледа те откриват подарък - лакомства, а може и паричка.

 

 

 

Векове назад децата окачат чорапи над семейното огнище. Тази традиция датира от далечната 1832 година. Ето и още снимки на деца, спазващи този обичай:

 

        

 

Но за да получите подарък, мили деца, легендата гласи, че трябва да сте били добри през годината. В противен случай - непослушните деца получават въглища вместо подарък! В чорапи Pirin Hill едва ли ще намерите жълтици, но може да сте сигурни, че те ще Ви донесат топлота и уют! 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Мадлена Борисова
    Искам чорапи за подарък в които да е включена и легендата на папирус или друг хартиен материал.
    Отговори ›
«1»